Posted on Leave a comment

De 2e druk van mijn boek “Scrum Wegwijzer” is beschikbaar

Mijn boek Scrum Wegwijzer (Een kompas voor de bewuste reiziger) is de Nederlandse vertaling van mijn Engelstalige “smart travel companion” getiteld Scrum – A Pocket Guide. De tweede druk van Scrum Wegwijzer is de langverwachte update die zorgt dat de meest recente, derde uitgave van het Engelstalige origineel nu eindelijk ook voor mijn Nederlandstalige vrienden van Scrum beschikbaar is.

Scrum Wegwijzer 2e druk nu beschikbaar! Dit is de bijgewerkte vertaling van de meest actuele versie van onze Engelse “Scrum – A Pocket Guide”, waarvan al meer dan 30.000 exemplaren werden verkocht!

Van Haren Publishing

In 2013 kreeg ik, eigenlijk bij toeval, van de Nederlandse uitgever Van Haren Publishing de kans aangeboden om een boek over Scrum te schrijven. Dat werd het Engelstalige Scrum – A Pocket Guide (A Smart Travel Companion). De eerste versie kwam op de markt in november 2013. In die eerste versie deelde ik toen al mijn visie op enkele aspecten van Scrum die later ook aan de officiële Scrum Guide werden toegevoegd. Ik denk hierbij aan mijn beschrijving van de kernwaarden van Scrum en het optioneel zijn van de drie typische vragen van de Daily Scrum.

Maar de publicatie van die eerste, Engelstalige versie betekende duidelijk niet dat ook de laatste etappe was bereikt voor mijn boek.

Enkele vertalingen volgden, waaronder de eerste Nederlandse vertaling die we de titel Scrum Wegwijzer (Een kompas voor de bewuste reiziger) gaven (2016). Maar er volgden ook enkele updates van de originele, Engelstalige uitgave: een tweede editie in 2019 en een derde in 2021. Omdat ook Scrum de laatste etappe van zijn bestaan nog verre van bereikt heeft. Omdat de wereld niet stilstaat. Omdat de behoefte aan een framework als Scrum groter is dan ooit tevoren. Omdat er aan uitdagingen geen gebrek is, ook niet voor ervaren beoefenaars van Scrum. Omdat het nu niet het moment is om te lang stil te staan bij de verwezenlijkingen van het verleden. Geen eindhalte is in zicht voor de mondiale vrienden van Scrum. Gelukkig maar.

De ontdekkingsreis van en met Scrum start noodzakelijkerwijs met kennis en inzicht in de regels van het spel genaamd “Scrum” om er vervolgens mee aan de slag te gaan. Met mijn boek wilde ik een reisgids schrijven voor degenen die nog moeten beginnen aan hun fascinerende ontdekkingsreis, maar ook voor iedereen die Scrum al toepast. Voor de eerste categorie reizigers is het een gids die ze mee aan boord nemen. Voor de laatste categorie reizigers is het een reisgids voor onderweg. Mijn boek beschrijft hoe Scrum concrete invulling geeft aan de Agile mindset (Hfdstk 1. Het Agile paradigma), wat de fundamentele spelregels van Scrum zijn (Hfdstk 2. Scrum) en hoe die regels ruimte laten voor een uitgebreid scala aan tactieken om het spel te spelen en zo invulling te geven aan de regels (Hfdstk 3. Doelgerichte tactieken). Het boek sluit af met enkele overpeinzingen betreffende de toekomst van Scrum (Hfdstk 4. De toekomst van Scrum).

Ik ben er van overtuigd dat de derde Engelstalige druk meer dan ooit de fundamentele inzichten in Scrum bevat die mensen, teams en leidinggevenden nodig hebben om hun Scrum vorm te geven en op basis daarvan hun organisaties te hervormen, los van hun specifieke domein of economische activiteit.

Vraag me niet waarom het dan toch nog zo lang geduurd heeft om mijn boek in het Nederlands, uiteindelijk nog steeds mijn moedertaal, bij te werken. Ik moet je het antwoord schuldig blijven. Ik heb van de gelegenheid wel gebruik gemaakt om de voorheen onvertaald gebleven paragraaf Combining Agile and Lean nu wel mee op te nemen als De combinatie van Agile en Lean (paragraaf 1.6).

Ik hoop dat je toch mijn vreugde deelt dat het resultaat er eindelijk is en verkrijgbaar is via de nodige reguliere kanalen:

Ik hoop dat deze tweede druk je helpt om Scrum te herontdekken of nog beter te begrijpen en onder de knie te krijgen. Moge het je helpen om betere producten te ontwikkelen, om met meer energie en werkplezier je dagelijkse uitdagingen aan te gaan en om naar een menselijkere werkplek toe te werken.

Mijn eigen reis nam een aanvang in 2003 met de ontdekking en eerste toepassing van eXtreme Programming in combinatie met Scrum. Het was het begin van een pad met de nodige hindernissen. Op mijn weg, die trouwens nog verre van ten einde is, heb ik met vele teams mogen werken aan diverse projecten in diverse domeinen voor sterk uiteenlopende klanten en gebruikers. Ik heb met kleine en grote organisaties mogen samen-werken en ik heb mensen in verschillende rollen in diverse onderdelen en lagen van organisaties mogen coachen.

Ik ben dankbaar dat ik de keuze kon maken om mijn ontdekkingsreis verder te zetten als onafhankelijk Scrum Caretaker, als iemand die behalve om Scrum ook om de mensen geeft die betrokken zijn bij de invoering en toepassing van Scrum. Ik zie Scrum niet enkel als een aanpak om betere producten en services te creëren, en dus waarde te creëren voor de consumenten en de aanbiedende organisatie. Scrum is voor mij ook een middel om de werkplek te vermenselijken, en in die zin dus waarde te creëren voor de mensen die de producten effectief bouwen. Die aspecten zijn trouwens niet alleen sterk met elkaar verbonden, maar versterken elkaar.

Het leven is in het beste geval een prachtige opeenvolging van gelukkige toevalligheden. Ik heb het voorrecht genoten om sinds 2010 in belangrijke mate in Nederland kennis en inzicht in het Scrum-proces te mogen verspreiden. En zo bevond ik me in 2011 en 2012 in het oog van een Scrum-orkaan die stormenderhand Nederland veroverde. Vanuit mijn werk daarna bij Scrum.org (2013-2016) kreeg ik een goed beeld van de mondiale verspreiding van Scrum. Het doet me plezier vast te stellen dat Nederland wereldwijd (!) koploper was, en vandaag nog steeds is, wat betreft de invoering van Scrum. Dankzij de vele mensen, teams en organisaties waarmee ik sinds 2010 mocht werken, is Nederland wat Scrum betreft zowat mijn professioneel thuisland geworden. En zo voelt het nog steeds. Opnieuw, vraag me niet waarom het dan toch nog zo lang geduurd heeft om mijn boek in het Nederlands bij te werken…

Ik dank het team van Van Haren Publishing, en in het bijzonder Ivo van Haren, voor het vertrouwen dat ze me schonken om dit boek te creëren en het vervolgens bij te werken. Bart Verbrugge verdient een bijzonder woord van dank voor zijn redactiewerk.

Ik kan ze verzekeren dat dat nieuwe boek over Scrum er ook nog wel een keertje komt. Een titel heb ik al…

Blijf leren,
Blijf verbeteren,
Blijf…Scrummen.

Gunther
onafhankelijk Scrum Caretaker

ps. Ben je, net als ik, af en toe een beetje het noorden kwijt qua edities? Op mijn website vind je een overzicht onder de sectie Library > Books.

Leave a Reply