Posted on Leave a comment

Een Hartelijk Verslag Van Deerniswekkende Gezelligheid

van Een Vormeloos Verhaal Van Haat En Schuldgevoel;   ook wel

Een Hartverscheurend Verhaal Van Duizelingwekkende Genialiteit

eggers-ehvvdg-alle-rechten-voorbehoudenBoektitel die alles want niks zegt, vooral niet pretendeert inhoudelijk te wezen, louter vormelijk schijnt. Zelfrecenserend. Grenzen verleggend, spottend. Teksten weergegeven zoals weggelaten. Boek vervreemd van het verhaal, zoals zijn titel niks over het debuutboek van Dave Eggers zegt, en toch alles. Duizelingwekkend? Geniaal? Indrukwekkend alleszins.

Eggers - EHVVDG -Dit is een nietmachinehfdstk 1. Hartverscheurend, indeed. Karakters geschetst. De achtergrond keurig ingekleurd. Verhaallijnen vermengd als veelgekleurde fluimen in een maanvormig spuugbakje. En de tekst ‘is‘. Zie de verrassing van de stervende vader. Plots toch hij. Na al die aandacht voor de moeder, die toch maar gelijk over ‘t ziekenhuis. Pff, dood? Oké. Maar op je verjaarnacht?

Eggers - EHVVDG -Goede broerhfdstk 2. Euforie. Gevoel van vrijheid. Je beseft nog niet dat je je vader eigenlijk niet kende. En je moeder. Zon, zee, eten, een erfenis en andere financiële tegemoetkomingen. De eerste barstjes. Wrevel. Roadtrip tussen blauwe lucht en blauwe zee. Gevecht. Wij (ik+jij), wereld (zij). nvadz (*) Hartverscheurendeherkenbaarheid.

Eggers - EHVVDG -fig.2 Glijdenhfdstk 3. Ontsporing van een leven als een variététheater. Spelletjes met een mes. Het leven van 2 pubers (een grote en een kleine). Een oudercontact is weird als je ‘ouder’ een oudere broer is, ook voor die ouder. hfdstk 4. Alles luchtig. Van relatie tot relatie, van broer tot broer. En een huis vuil.

hfdstk 5. Kijk, een hfdstk later kan het wel. Babysitter (allicht een gruwelmoordenaar). Uitgaan. Portefeuille gepikt (nog van je vader geweest). Toch niet. Voor niks een trap in je ballen gehad. Pffft.

hfdstk. 6. Medialeven? Start een zine! Wazige foto (zonder flapperende geheime delen). Speel een intake-interview (na) om met je smoel op TV te komen. Een spel van boek vs. realiteit. Ontrafeling van de ranzige kantjes van een jeugd. 24 en puberaalparanoïdepathetisch. nvadz(*) Alcoholische vader. Hatende moeder en het venijn van slagringen.

hfdstk. 7. Toch met je smoel op TV? Nodig je onwaardige vervanger uit voor je veelwardiger zine. Anonieme foto’s (zonder flapperende geheime delen). Speel een zelfmoord (na). Auteurs misbruiken het in boeken.

hfdstk 8. Leven, leven, leven. Sleep je voort. Verhuis. Zelfde zine. Ook geen succes met fake beroemdheden (die niet in TV-programma’s verschijnen indien daarom gevraagd). -hey, zie daar, Mc Sweeney’s oorsprong- Nieuw huis (waarom krijgen homo’s of artsen voorrang?). Nieuwe school (Toph). Bijna-dood ervaring (hard als een niersteen).

hfdstk. 9. Verleden beroemdheden. Fake dood. Toph verkoopt praat die niet normaal is voor een 13-jarige. Girlfriend in a coma. Fake verrijzenis.

hfdstk. 10. Onafwendbaar. Zoektocht. En het verleden nog gevonden ook. Huis (geen affectie). Moeder (ongeloof). Nacht bij Sarah (geen affectie). En zo verdomd koud. Verstrooid als stenen in (koud) water.

hfdstk. 11. Vooruitzicht op weer een verhuis. Einde van een zine. Misbruik -weer- van een personage (Shali). Geen liefde. Van iedereen; lezer, auteur, hoofdfiguur. Allemaal poppen. Verscheur me/hem.

Met F.D.W.O.M.A.B.W. spring je dan weer ondersteboven naar luchtigheid, een omkadering die de hartverscheuring moet bedekken. Verstoppen. De MTV-aanpak. Verweven met je eigen leven. Auteur neemt ter zelfbescherming afstand, steekt een laag lucht(igheid) tussen verhaal en persoon. Kent de auteur hiermee zichzelf een rol toe in zijn leven, in zijn boek of is er meer aan de hand als de genaamde Eggers Dave een boek schrijft rond een boek. Levert negatie van fictie… waarheid? Middels telefoonnummers, John (de zelfmoordenaar), droomeinde in een vulkaan. En, hup, weer verhuizen. Pure oplichterij is het, deze semi-fictie. Nooit eerder zo blij geweest opgelicht te zijn.

eggers-ehvvdgWeet je, het is gewoon muziek met veel noten. Aangeschaft voor de luttele som van 5 €? Het boekschema, dat is vast 35 florijnen waard.

(*nvadz: noot van auteur dezes)

Leave a Reply