Posted on Leave a comment

Van gouden handen naar een bronzen hart

De Wraak Van Graaf Skarbek is een geschilderd (letterlijk!) strip-tweeluik van toptekenaar Rosinski (Thorgal, De Chinkel, De klaagzang van de verloren gewesten) op scenario van Sente (Blake & Mortimer).

De delen De Gouden Handen en Een Bronzen Hart vertellen het niet zo rechtlijnige verhaal van de Poolse graaf Skarbek. Nadat hij in Napoleontische omstandigheden zijn geboorteland ontvlucht, bedienen zijn (beide!) ‘gouden handen’ voortaan een schilderspenseel in plaats van een sabel. Amoureuze perikelen leggen zijn artistiek lot in handen van de meedogenloze kunsthandelaar North. Na een tumultueuze vlucht verblijft hij 11 jaar gedwongen bij piraten op het eiland Monte Cristo vooraleer wraak te komen nemen op de Parijse bourgoisie.

Lees het in de editie van 4 september 1843 van L’éclat >>>

Maar het, door hem aangestookte, proces brengt twijfels en vragen over zijn identiteit. Waarna alles eindigt in een zoete wraakoefening die de wreker niet alleen met een bronzen hand achterlaat, maar ook met een bronzen hart. En een zoektocht naar een vierde leven.

De Wraak van Graaf Skarbek zet de lezer meermaals op het verkeerde been, met de nodige gedaantewisselingen en andere verrassende wendingen. En als het aan het einde van deel 1 lijkt alsof alles al bekend is, lees voor de zekerheid toch ook maar deel 2.
Rosinski zet het verhaal neer in prachtige palletten, zoals de schilder Louis Paulus het allicht ook zou doen. Misschien is het wel van zijn hand? Zoals de kwinkslag die een link legt naar die andere graaf op Monte Cristo (van Dumas) die zijn wraak ook de nodige tijd gaf om te rijpen.

Ik kan me voorstellen dat het voor Rosinski bijzonder moest zijn om een bloedig (en jammer genoeg typerend) stuk geschiedenis van zijn geboorteland tot leven te brengen.

Leave a Reply